Uyku bozukluğu diğer bir adı ile insomnia dinlendirici ve vücudunuzun ihtiyacı kadar uyuyamama hastalığıdır. Uyku bozukluğunda; uykuya dalamama, geceleri aniden uyanma ve tekrar uyuyamama, erken saatlerde uyanma gibi belirtiler görülebilir. Uyku süreleri insandan insana değişiklik göstermekle beraber ortalama yetişkin bir insan için 7-8 saat uykunun yeterli olduğu düşünülmektedir.

Uyku Apnesi

Bazı uzmanlara göre de saatin önemli olmadığı kaliteli bir uyku uyumanın yararlı olduğu görüşü ağırlık kazanmaktadır. Şöyle ki; kişi sabah kalktığında kendini enerjik ve dinç hissediyorsa, dikkati yerinde ise kaliteli bir uyku uyuduğunun göstergesi olabilir. Uykusuzluk insan ilişkilerini, sosyal ve iş hayatını olumsuz etkilemektedir.

Huzursuz Bacak Sendromunun Uykusuzluk Üzerinde Etkisi Nasıldır?

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler özellikle dinlenirken veya uykuya dalarken fiziksel olarak bacaklarında tanımlanamayan, rahatsızlık hissi veren bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hissederler. Tanımlanamayan denildiği zaman bu hastalığa sahip olanlar acı, yanma, kaşınma, uyuşma gibi belirtilerin varlığından söz ederler. Özellikle uykuya dalmayı oldukça zorlaştıran ve psikolojik olarak da insanları etkileyen bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi, altta yatan hastalığın ortaya çıkarılması gereklidir.

Akut ve Kronik Uykusuzluk Sebepleri Nelerdir?

Akut Uykusuzluğa;

-Uyku Düzeni Bozuklukları

-Stres ve sıkıntı

Kronik Uykusuzluğa;

-Kronik Kalp Çarpıntıları ve Hastalıkları

-Astım

Gibi nedenler yol açmaktadır. Akut uykusuzluk daha çok kişinin psikolojik durumu ile bağlantılıdır. Burada herhangi bir fiziki müdahale gerekmez. Kendi kendine çözülebildiği gibi psikolojik destek ile sorunlar kolayca aşılabilir. Yine de uzun süreli uykusuzluk durumlarında dikkate alınmalı ve değerlendirilmelidir. Uykusuzluğun sebebi bulunduğu takdirde birçok tedaviye olumlu cevap vermektedir.

Uyku Apnesi

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi önemli bir hastalıktır ve uykusuzluk ve uyku bozukluğunun başlıca nedenleri arasında yer alır. Uyku sırasında kısa da olsa nefes alamama ve horlama gibi belirtiler uyku apnesi nedenleridir. Horlama tek başına yeterli bir neden değildir.  Aşırı kilo, sinirlilik hali, alkol ve sigara kullanımı da uyku apnesini tetikleyebilir. Kişi bu rahatsızlığını kendisi fark edemez, uyku halini sürekli gören insanlarca fark edilmektedir. Uyku apnesinin mutlaka tedavi edilmesi gerekir, Uzman Klinik Psikolog Ceren Açıkgöz uykusuzluk problemleri ile ilgili her türlü hizmeti sunmakta olup, işinde oldukça başarılı ve birçok kişinin bu problemini çözdüğü değerli bir uzmandır.

Write a comment

Call Now Button